Miesiąc Przedsiębiorczości po raz 9!

Miesiąc Przedsiębiorczości po raz 9!

Projekt realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu współpracy ekonomicznej.Szkoła na Wzgórzu po raz dziewiąty realizuje projekt Miesiąc Przedsiębiorczości w ZSZiO w Kartuzach współfinansowany przez Narodowy Bank Polski oraz lokalnych przedsiębiorców. W tym roku projekt trwa od 13 lutego do 13 marca 2017.

Celem projektu jest m.in. zwiększenie poziomu wiedzy oraz kształtowanie u młodzieży postaw przedsiębiorczych poprzez umożliwienie uczniom bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem biznesu i fachowcami ze środowiska finansowego, poznanie rodzimego rynku pracy, przygotowania ich do wejścia na rynek pracy, pomoc w zaplanowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej, zachęcenie młodzieży do związania swojej przyszłości zawodowej z rodzinną miejscowością i wykorzystywania własnych zasobów w różnych branżach.

W ramach projektu uczniowie będą mogli wziąć udział w ciekawych szkoleniach prowadzonych przez przedstawicieli banków, lokalnych przedsiębiorców, nauczycieli przedmiotów zawodowych, doradcę zawodowego a także pracownika Uniwersytetu Gdańskiego dr Adama Barembrucha. Uczniowie najmłodszych klas zagłębią się w tematykę systemu podatkowego w Polsce oraz nauczą się planować budżet domowy przy wykorzystaniu konta bankowego. Uczniowie klasy handlowej oraz klasy zawodowej o profilu sprzedawcy wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez praktyka zawodowego - specjalisty ds. sprzedaży detalicznej, który przygotuje ich do sprawdzenia się w roli nowoczesnego sprzedawcy. Młodzież starszych klas dowie się m.in. jak założyć własną działalność gospodarczą oraz jak funkcjonuje Giełda Papierów Wartościowych. Maturzyści wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez doradcę zawodowego, pomagających w przygotowaniu się do rozmowy kwalifikacyjnej oraz będą mieli okazję poznać szczegóły zakładania kont bankowych i zaciągania kredytów studenckich.

Szkoła na Wzgórzu proponuje także uczniom bezpośredni udział w różnego rodzaju aktywnościach. Największym zainteresowaniem wśród maturzystów cieszą się symulacyjne rozmowy kwalifikacyjne w języku polskim oraz angielskim. Uczniowie mogą wykorzystać wiedzę zdobytą podczas warsztatów przygotowujących do takiej rozmowy i spróbować swoich sił na pierwszej w życiu rozmowie kwalifikacyjnej prowadzonej przez zaproszonych przedsiębiorców lokalnego świata biznesu oraz native speakera języka angielskiego.

Równie wielkim zainteresowaniem cieszy się powiatowy konkurs „Złotówka na Start”, do udziału w którym zapraszane są wszystkie szkoły ponadgimnazjalne powiatu kartuskiego. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego pomysłu na działalność gospodarczą na terenie powiatu kartuskiego. Ocenie podlega sposób prezentacji, pomysłowość oraz realność pomysłu, a w komisji konkursowej zasiadają przedstawiciele lokalnego biznesu.

Uczniowie chętnie biorą też udział w konkursie „Finanse w matematyce”, który poprzedzony jest warsztatami o tematyce lokat bankowych i kredytów, obliczania podatków oraz rat kredytowych i wartości lokat bankowych w różnych wariantach. Najmłodsi zaś mogą spróbować swoich sił w konkursie „Przedsiębiorstwa powiatu kartuskiego”. Zadaniem uczniów w tym konkursie jest przedstawienie w formie prezentacji multimedialnej lub broszury wybranych przez nich przedsiębiorstw z powiatu kartuskiego.

W nadchodzącej edycji projektu uczniowie klas ekonomicznych będą mieli okazję wziąć udział w wyjazdowych warsztatach nt. „Pieniądz w banku” prowadzonych przez pracowników Centrum Pieniądza w Warszawie, zaś uczniowie klas informatycznych wezmą udział w warsztatach w Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych w Gdańsku dotyczących technologii CISCO wykorzystywanej w tworzeniu baz danych oraz pracy na systemie operacyjnym Linux.