Zrealizowane projekty (2011)

Zrealizowane projekty (2011)
  • Miesiąc Przedsiębiorczości 2011   ( 0 artykułów )

W ramach Miesiąca Przedsiębiorczości (22.11.2011 - 22.12.2011) planujemy następujące działania:

Szkolenie prowadzone przez doradcę finansowego
    Temat warsztatów – Sposoby inwestowania oraz „Inwestycja w przyszłość. Zawód doradcy finansowego

Szkolenie prowadzone przez specjalistę do spraw konsumenta
    Temat spotkania – Prawa konsumenta

Szkolenia prowadzone przez przedstawicieli banków - tematy:
    Funkcjonowanie kont studenckich i kredyty studenckie
    Kredyty  bankowe
    Lokaty bankowe

Szkolenia prowadzone przez właścicieli biur rachunkowych:
    – „System podatkowy w Polsce
    – „Podatek dochodowy
    – „Podatek VAT w przedsiębiorstwie
    – „Jak rozpocząć działalność gospodarczą? Funkcjonowanie biura rachunkowego" Omówienie zasad otwarcia i funkcjonowania biura rachunkowego

Szkolenia „Finanse w matematyce” prowadzone przez nauczycieli na temat:
    Pojęcie lokat bankowych i kredytów w liczbach /obliczanie rat kredytowych w różnych wariantach, obliczanie wartości przyszłej, wartości lokat bankowych z uwzględnieniem różnych opcji/

Szkolenia prowadzone przez nauczycieli języka angielskiego

Wykłady prowadzone przez nauczycieli akademickich
    Temat: „Funkcjonowanie banków w Polsce” oraz „Rynek kapitałowy

Konkurs „Złotówka na start” – w konkursie tym uczniowie przedstawiają na forum swoje pomysły na rozpoczęcie działalności gospodarczej w powiecie kartuskim /praca w grupach/. Eliminacje odbywają się w klasach – do finału szkolnego kwalifikuje się 12 grup. W komisji konkursowej znajdują się przedstawiciele biznesu z lokalnego środowiska oraz szkoły.
    Regulamin

Symulacyjne rozmowy kwalifikacyjne
    Przedsiębiorcy z firm powiatu kartuskiego lub ich przedstwiciele przeprowadzają indywidualne rozmowy kwalifikacyjne z pięcioma lub sześcioma uczniami - kandydatami ubiegającymi się o pracę następnie podsumowując oceniają te rozmowy, analizują i wskazują, która osoba spełniłaby jego oczekiwania.  /Uczniowie wcześniej przygotowują CV i listy motywacyjne/.

Uczniowie technikum ekonomicznego przygotowują się do rozmów z właścicielami biur rachunkowych,  zaś technikum handlowego i liceum ogólnokształcącego – przedstawicielami firm handlowych.

Konkurs na pracę multimedialną „Przedsiębiorstwa powiatu kartuskiego”. Zadaniem uczniów w tym konkursie jest przedstawienie wybranych przez nich przedsiębiorstw z powiatu kartuskiego.
    Regulamin

Konkurs „Finanse w matematyce” – konkurs wiedzy z zakresu kredytów bankowych, lokat, wartości przyszłej pieniądza.
    Regulamin | Zestaw zadań 1 |

Konkurs „Język angielski w biznesie” – konkurs wiedzy ze znajomości słownictwa biznesowego w języku obcym.

Planowane działania w poszczególnych klasach

Regulamin konkursu świątecznego

Wyniki konkursów ogłoszonych w ramach Miesiąca Przedsiębiorczości

• "Tak daleko a jednak blisko - Kaszubi i Górale..."   ( 0 artykułów )

Tak daleko a jednak blisko - Kaszubi i Górale - regiony od korzeni

Celem projektu jest przede wszystkim promocja regionu, jednocześnie chcemy pokazać, że utożsamiamy się z tradycją, dorobkiem  i co ważne wiemy skąd wyszliśmy i pielęgnujemy to dalej. Młodzież Kaszub ma pokazać „na co ją stać” żeby wzbudzić zainteresowanie tym zakątkiem innych, ma propagować  tradycję, kulturę i dorobek swojego regionu. Środkiem do osiągnięcia celu, będzie taniec, kuchnia i tradycyjne wyroby twórców ludowych. Jednocześnie chcemy tak przedstawić Kaszuby, żeby zachęcić innych do odwiedzenia tego malowniczego zakątku. Promujemy własny region ale także otwieramy się na innych, dlatego do współpracy zapraszamy młodzież z partnerskiego powiatu tatrzańskiego – chcemy sprawdzić czy pomimo sporych odległości mamy wspólne elementy, czyli – „Tak daleko, …a jednak blisko?” Istotnym elementem jest także pogłębianie współpracy między powiatami partnerskimi.

Projekt jest współfinansowany ze środków Powiatu Kartuskiego, Pensjonat "U STOLEMA" w Ostrzycach, a także przedsiębiorstwo Wichrowe Wzgórze Maria i Andrzej Kostuch

• II Powiatowy Konkurs ABC MŁODEGO EKONOMISTY   ( 2 artykułów )

II Powiatowy Konkurs ABC MŁODEGO EKONOMISTY skierowany jest do uczniów gimnazjum z powiatu kartuskiego. Konkurs odbędzie się 26 maja 2011 roku w ZSZiO w Kartuzach.

Dodatkowo każda szkoła może zgłosić chęć uczestniczenia w szkoleniach prowadzonych przez nauczycieli ZSZiO w gimnazjum lub na terenie ZSZiO w Kartuzach. Na szkoleniach będą omawiane tematy zgodne z Programem Konkursu.

DO WYGRANIA SUPER NAGRODY ! ! !

Materiały pomocnicze dla uczestników konkursu: (aktualizacja: 24.03.2011r.)

„Co to jest podatek?”.

„Dlaczego nie można dodrukować pieniędzy?”.

„Czy warto inwestować?”.

„Czy mogę wpłynąć na wysokość mojego dochodu?”.

„Jakie czynniki wpływają na moje zakupy?”.
    „Czy zaciąganie kredytów bankowych jest opłacalne?”.

„Od czego zależy czy będę bezrobotnym?”.

„Co wpływa na moją przedsiębiorczość?”.

Aby zapoznać się z regulaminem kliknij tutaj...
    Kliknij tutaj, aby pobrać program konkursu…

• "Barwy regionów: Kartuzy - Łowicz"   ( 1 Artykuł )

BARWY REGIONÓW:  KARTUZY - ŁOWICZ

Celem projektu jest przede wszystkim promocja regionu, jego walorów turystycznych, a także olbrzymiego dorobku. Chcemy pokazać wszystkie barwy naszego zakątku wykorzystując do tego piękno natury oraz wytwory pracy ludzkiej. Młodzi Kaszubi poprzez swoje działania mają wzbudzić zainteresowanie tym zakątkiem, mają propagować  tradycję, kulturę i dorobek swojego regionu a także pokazać dzień dzisiejszy. Promujemy własny region ale także otwieramy się na innych, dlatego tym razem, do współpracy zapraszamy młodzież z partnerskiego powiatu łowickiego – chcemy poznać wszystkie barwy tego powiatu.

Realizacja projektu była możliwa także dzięki wsparciu Starostwa Powiatowego w Kartuzach oraz sponsorów.

• "Z finansami za pan brat"   ( 3 artykułów )
  • ABC MŁODEGO OBYWATELA   ( 3 artykułów )

Od września grupa czterdziestu osób realizuje projekt „ABC Młodego Obywatela”. Celem tego przedsięwzięcia jest przede wszystkim budowanie obywatelskiego młodego pokolenia; młodych ludzi świadomych zasad demokracji, świadomych zasad funkcjonowania państwa – władz rządowych ale także terytorialnych i obywateli utożsamiających się z tym państwem; odpowiedzialnych, znających swoje prawa  i obowiązki; to także kształtowanie poczucia więzi z rodakami, patriotyzmu, dumy narodowej. Poza tym kształtowanie przedsiębiorczości, otwartości, pracy w grupie, rozbudzanie wiedzy i umiejętności.

Pierwszy etap projektu związany był z zajęciami warsztatowymi, w ramach których uczestnikom zostały przybliżone zagadnienia w zakresie trzech tematów:

1) „Państwo – charakterystyka, formy, zasady prawne, władza”;

2) „Demokracja – historia, zasady, podstawowe wartości”;

3)„Obywatel w państwie – prawa człowieka i obywatela, obowiązki obywatelskie, obywatelstwo, cnoty obywatelskie, kultura polityczna”.