Strona główna Realizowane projekty

Wyniki X Powiatowego Konkursu ABC MŁODEGO EKONOMISTY

ABC Młodego Ekonomisty

30.05.2019

W X Powiatowym Konkursie ABC MŁODEGO EKONOMISTY wzięło udział 100 uczniów z 19 szkół podstawowych i gimnazjalnych powiatu kartuskiego.

Test finałowy składał się z 50 pytań obejmujących zagadnienia związane z ekonomią, finansami i przedsiębiorczością.

W klasyfikacji indywidualnej najlepsze wyniki uzyskali:

Miejsce

GRATULUJEMY!!!

Miesiąc Przedsiębiorczości w ZSZiO W Kartuzach

Miesiąc Przedsiębiorczości w ZSZiO W Kartuzach

Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach po raz kolejny zrealizowało projekt Miesiąca Przedsiębiorczości współfinansowanego przez Narodowy Bank Polski. W tym roku projekt trwał od 7 stycznia do 29 marca. Celem projektu było umacnianie w uczniach postaw przedsiębiorczych, zapoznanie ich z środowiskiem lokalnego biznesu, poznanie rodzimego rynku pracy, a także przygotowanie uczniów do aktywnego wejścia na rynek pracy po ukończeniu szkoły.

W ramach projektu  uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wielu szkoleniach oraz brali udział w licznych konkursach. W styczniu pracownicy banku przeprowadzili szkolenia na temat funkcjonowania kont i kredytów studenckich oraz planowania budżetu domowego przy wykorzystaniu osobistego konta internetowego. Odbyło się również szkolenie w formie warsztatów pod tytułem: „nowoczesny sprzedawca” poprowadzone przez specjalistę ds. sprzedaży oraz szkolenia na temat pieniądza, systemu podatkowego w Polsce, wynagrodzeń, finansów w matematyce, zastosowania programu MS Excel w analizie ekonomicznej. Młodzież dowiedziała się również jak rozpocząć działalność gospodarczą oraz jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej.

Dnia 5 marca 2019 roku odbył się etap szkolny konkursu „Rozmowa kwalifikacyjna w języku angielskim”. Przystąpiło do niego 10 najlepszych uczniów wyłonionych w etapie klasowym przez native speakera. Sporządzili oni dokumenty do rozmowy kwalifikacyjnej  w języku angielskim. Pod uwagę brano przygotowane dokumenty, umiejętności językowe oraz adekwatność pytań do odpowiedzi. Komisja w składzie pani Ewa Wilma oraz native speaker wyłoniła następujących laureatów: I miejsce Kacper Cieszyński z klasy III LOc, II miejsce: Zuzanna Reglińska z klasy IV TOR i III miejsce: Kamil Stencel z klasy IV TI

W ramach projektu odbył się również konkurs „Przedsiębiorstwa powiatu kartuskiego” skierowany do uczniów klas I licealnych i technikalnych, mający na celu zwiększenie wiedzy uczniów o gospodarce naszego regionu oraz pokazanie zastosowania wiedzy zdobytej w szkole w kontekście zawodowym. I miejsce zajęła Julia Tusk z klasy I TH, II miejsce zajęła Nikola Janowicz z klasy I TOI, III miejsce zajęła Zuzanna Wydrowska z klasy I TH. Wyróżnienie otrzymali: Wiktoria Szynszecka z klasy I TOI i Robert Plichta z klasy I TOI

ZSZiO w Kartuzach po raz 7 zorganizowało finał Powiatowego Konkursu „Złoty na Start”, poprzedzony etapem szkolnym, w którym wzięło udział 28 uczniów z 7 szkół: SP w Kamienicy Królewskiej, SP w Pomieczyńskiej Hucie, SP w Egiertowie, ZST w Kartuzach, ZSP w Somoninie, II LO w Kartuzach i ZSZiO w Kartuzach. Celem było wyłonienie najlepszych pomysłów na działalność gospodarczą na terenie powiatu kartuskiego. Jury w składzie: p. Małgorzata Bronk z PUP, p. Krzysztof Świętalski z WUP, p. Piotr Lewna z Urzędu Gminy w Żukowie, p. Tomasz Frankowski z firmy Frankopol i p. Marek Zaborowski z firmy Bema oceniali pomysłowość, sposób prezentacji i przede wszystkim realność pomysłów.

I miejsce zajęły Ania Mikielewicz i Weronika Kwidzińska z ZSZiO w Kartuzach - „TAURUS Studio tatuażu”, II miejsce- Kamil Ziemann i Patryk Magulski z ZSZiO s Kartuzach - „SMART FRIDGE”, III miejsce -Sasza Penkowski i Jan Las z SP w Egiertowie - „Manufaktura mydła”

Wyróżnienia otrzymały dwie drużyny tj. Julia Krause i Roksana Lejk z SP w Kamienicy Królewskiej - „Korepetycje”, Weronika Kostuch i Julia Kasyna z ZSP w Somoninie - „Sweetness”

Odbyły się również symulacyjne rozmowy kwalifikacyjne. Uczniowie wcześniej przygotowali listy motywacyjne i CV oraz uczestniczyli w szkoleniach przeprowadzonych przez doradcę zawodowego panią Iwonę Cyrocką. Przedsiębiorcy z powiatu kartuskiego lub ich przedstawiciele przeprowadzili indywidualne rozmowy z kilkoma uczniami – kandydatami ubiegającymi się o pracę.

Przedsiębiorcy wyróżnili następujące osoby: Aleksandrę Cyman, Ewelinę Damaszk, Izabelę Frankowską, Katarzynę Dądrowską, Dominikę Kostuch i Agatę Ruszkowską.

Odbył się także konkurs „Finanse w matematyce”, który został rozstrzygnięty następująco:I miejsce zespołowo klasa III LO c - Paulina Bach, Aleksandra Cyman, Kamila Lublewska, Zuzanna Młyńska, II miejsce zespołowo klasa IV TI - Patryk Sikora, Dawid Węsierski, Dawid Recław, Kamil Liedtka, III miejsce zespołowo klasa IV TE - Karolina Węsiora, Izabela Wilszewska, Alicja Leyk, Agnieszka Pawelczyk, klasa III LO d - Aleksandra Liss, Aleksandra Nowicka, Paulina Treder, Martyna Klinkosz, klasa IV TI - Szymon Cyperski, Sebastian Płotka, Kacper Młyński, Adrian Cybula

W klasyfikacji indywidualnej: I miejsce zajęła Paulina Bach z kl. III LO c, II miejsce Szymon Cyperski z kl. IV TI, Kamila Labuda z kl. IV TOR i Kamila Lublewska z kl. III LO c, III miejsce Kamil Liedtka z kl. IV TI oraz Katarzyna Gruchała z kl. IV TOR.

25 stycznia w ramach danego projektu klasy II TE, II TH i III TH pod opieką pań Marii Dymek, Darii Klaman i Renaty Rybakowskiej odwiedziły Warszawę. Pierwsze kroki po przyjeździe do stolicy skierowali do Centrum Pieniądza, którego celem było zrozumienie podstawowych zagadnień dotyczących procesów ekonomicznych oraz historii i form pieniądza. Duże wrażenie na młodzieży zrobiło także zwiedzanie Stadionu Narodowego, gdzie pod przewodnictwem pana Ernesta mogli zobaczyć stadion od kulis. Dla opiekunów i młodzieży była to niesamowita podróż w czasie przez historię pieniądza, bankowości, giełdy – cały świat finansów…

Miesiąc Przedsiębiorczości realizowaliśmy już po raz jedenasty /początkowo był to Dzień Przedsiębiorczości, potem Tydzień, a obecnie Miesiąc/ i co roku realizacja projektu uzyskuje bardzo pozytywną opinię społeczności szkolnej oraz lokalnego świata biznesu.

Wycieczka edukacyjna do Centrum Pieniądza w Warszawie

W dniu 25 stycznia w ramach projektu Miesiąca Przedsiębiorczości klasy II TE, II TH i III TH pod opieką pań Marii Dymek, Darii Klaman i Renaty Rybakowskiej odwiedziły Warszawę.

Podsumowanie projektu

Stowarzyszenia dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach realizował projekt „Moja pasja moim sukcesem” w ramach, którego odbył się szkolny konkurs „Talenty ze Wzgórza”.

Warsztaty "Talenty ze Wzgórza"

Wyjazd do Krynicy

Jubileuszowa „Andrzejkowa Gwiazdka z Sercem”

Już po raz dziesiąty Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach  zorganizowało akcję charytatywną. W dniu 23 listopada na spotkanie w Gościńcu Kaszubskim przybyli lokalni przedsiębiorcy, rodzice, nauczyciele oraz absolwenci ZSZiO.

Podczas zabawy pięknie zaprezentowali się utalentowani uczniowie i absolwenci w występach muzycznych czy artystycznych: Anna Brzeska, Hubert Falkiewicz, szkolny chór przygotowany przez p. Martę Furman i absolwentkę Arletę Barczyk, występ Krystiana Brylowskiego oraz magika Piotra Klasy, a także pokaz zumby w wykonaniu uczniów. Wieczór uświetnił też występ zespołu Przodkowianie i kapeli Kręgiel Band.

W czasie spotkania licytowano oryginalną piłkę PZPN z podpisem pana prezesa Zbigniewa Bońka, piłkę z podpisem A. Siódmiaka, koszulkę z podpisami zawodników Trefl Gdańsk, płytę A. WyszkoniD. Kwiatkowskiego, Lady Pank z podpisami piosenkarzy, płytę Grupy MoCarta, własnoręcznie robione produkty świąteczne przekazane przez młodzież ZSZiO w Kartuzach oraz darowizny przekazane przez lokalnych przedsiębiorców.

Serdeczne podziękowania za wsparcie tej akcji charytatywnej składamy darczyńcom i licytującym: państwu Genowefie i Kazimierzowi Mejer, Jolancie i Zbigniewowi Zaborowskim, Dorocie i Tomaszowi Zielke, Hannie i Dariuszowi Riegel, , Donacie i Grzegorzowi Woźniak, Wiesławie Rompa, Marcie i Markowi Zaborowskim, panu Tomaszowi Frankowskiemu, Sylwii i Michałowi Papina, Barbarze i Stanisławowi Wróbel, Mirosławowi Szutenberg, Dorocie i Robertowi Adamowskim, Magdalenie i Krzysztofowi Elgert, Anecie i Danielowi Hewelt, Sylwii i Krzysztofowi Butkowskim, Agnieszce Stachura-Mrówka, Patrycji i Mateuszowi Lis, Danucie i Ireneuszowi Młyńskim, Elwirze i Pawłowi Prystupa, Joannie i Bartoszowi Borkowicz, Annie i Arkadiuszowi Szulc, Alicji i Dominikowi Zaremba, Anicie i Jackowi Stoltmann, Michałowi Klaman, Krzysztofowi Zwara, Leszkowski Stankowskiemu, Jackowi Kluge,  Pawłowi Ziemann, Milenie Rajn i Mateuszowi Cyman, Iwonie i Grzegorzowi Śleszyńskim, Renacie i Tomaszowi Szyca,  Beacie i Andrzejowi Młyńskim, Izabeli Sołtysek, pani Zofii Stencel, Martynie Fularczyk, Adriannie Grunke, Emilii Szymańskiej, panu Krzysztofowi Piwowarskiemu, Adamowi Serkowskiemu, przedsiębiorstwom: GS Żukowo, ArtLand, Salon Fryzjerski New Look, High Heels, Atelier Krawieckie Sylwia Hilbrycht, BRIDGESTONE,  Gabinet Afrodyta, Auto Miras,  Dla Zdrowia – K. Wiczkowska, Trendy, Strefa Urwisa, Stylizacja Paznokci Oriana – Izabela Sołtysek, Delikatesy RIBENA, Stajnia FIORD, hotel Dolina Charlotty, Alexander Piotr Pundzis, hotel MIŁOSZ, FORMA Fitness Club,  Interplastic, restauracjom Gościniec Kaszubski i Dla Przyjaciół – Wyczechowo.

Gorące podziękowania dla wszystkich tych, którzy zaszczycili nas swoją obecnością w czasie tej akcji charytatywnej.

Za okazane serce serdeczne podziękowania składają zarząd i członkowie Stowarzyszenia.

Warsztaty pt. "Profilaktyka - HIV - AIDS - Młodzież"

W okresie od 26 do 30 września 2018r. odbyły się warsztaty pt. "Profilaktyka- HIV- AIDS- Młodzież" dla uczniów kl. III TOR, II TOR, II TH, III TH, II LO”C” i III TI.
Program zajęć profilaktycznych miał na celu dotarcie do jak największej liczby uczniów z informacją o zagrożeniach jakie niesie ze sobą uzależnienie oraz zwiększenie poziomu wiedzy w zakresie możliwości zakażenia się HIV. Warsztaty prowadzone były przez instruktora/specjalistę terapii uzależnień z Poradni Profilaktyki i Terapii Uzależnień MONAR w Gdańsku pana mgr Adama Hęćko.
Młodzież oceniła zajęcia bardzo pozytywnie stwierdzając, że wniosły one wiele cennych informacji i wiadomości dotyczących zachowań  ryzykownych.

Szkolenia z dietetykiem

W ramach projektu „Profilaktyka chroni zdrowie – edycja II” współfinansowanego ze środków Powiatu Kartuskiego odbyły się szkolenia z dietetykiem panią Kamilą Wiczkowską. Tematem głównym było „Zdrowe odżywienie”.

Spotkanie z Dobromirem Makowskim

W dniu  14 marca 2018r.  uczniowie klas I  naszej szkoły mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu z pedagogiem realizującym projekt „ RapPedagogika” z fundacji „Krok po kroku” w Pabianicach p. Dobromirem Makowskim.

Stypendia socjalne

Aby pobrać, kliknij jeden z poniższych linków:

Regulamin

Wniosek

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych