Spotkanie charytatywne „Andrzejkowa Gwiazdka z Sercem”

Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach 22 listopada 2013 roku zorganizowało w Gościńcu Kaszubskim akcję charytatywną „Andrzejkowa Gwiazdka z Sercem” na rzecz potrzebującej młodzieży ZSZiO w Kartuzach.

Projekt: Zrozumieć finanse

Dnia 20 listopada 2013r. w ramach projektu „Zrozumieć finanse” uczniowie Technikum Ekonomicznego wzięli udział w spotkaniu z Dyrektorem Oddziału BGŻ S.A. w Kartuzach Panem Krzysztofem Cymanem.

ŻYCIE przez duże Ż

Celem tego projektu jest wyrównywanie szans młodzieży wiejskiej i małomiasteczkowej. Dzięki naszym działaniom młodzi ludzie mogą dostrzec możliwości wyjścia z zaściankowości, mogą otworzyć się na „wielki świat i kulturę”. Projekt skierowany jest przede wszystkim do młodzieży zdolnej, ale niepewnej swojej wiedzy i możliwości samorealizacji oraz do młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym. Chcemy aby uczestnicy projektu poznali możliwości działania, zaistnienia na rynku pracy, a także żeby zobaczyli, zasmakowali innego życia niż to, które często jest wpisane w obraz ich wsi – miejsce spotkań - przystanek autobusowy, rozrywka - dyskoteka, festyn itp. Projekt ma ich pobudzić do działania, do chęci wprowadzenia zmian w swoim życiu. Często osoby zdolne, pracowite są nieśmiałe, zahukane mało przebojowe i po ukończeniu szkoły giną w tłumie, nie rozwijają się.

Dzięki projektowi „Życie przez duże Ż” mamy nadzieję, że uczestnicy odnajdą kilka wskazówek, które im pomogą w dalszej karierze zawodowej jak i społecznej.

Po pierwsze, młodzież w trakcie obozu naukowego w Krynicy Morskiej na jednych
z zajęć uczyła się dobrego zachowania przy stole oraz poznawała tajniki bon tonu towarzyskiego. Kolejny krok dla uczestników to warsztaty ze stylistką i wizażystką, czyli jak cię widzą… Młodzież poznając podstawowe zagadnienia nabywa pewności siebie, wie jak zachować się w konkretnej sytuacji oraz umie dopasować wygląd do sytuacji. Już niedługo kolejne działania, a nawet małe „sprawdziany”…

mmk

Doświadczamy reklamy … – odsłona trzecia

Ten krok, to największa ilość działań w ramach projektu. W przeciągu kilku dni młodzież odwiedziła Międzynarodowe Targi w Poznaniu i uczestniczyła w wystawie „Smaki regionów” – dało im to możliwość poznania strategii, zasad oraz celów takiej wystawy. Uczestnicy projektu dokonali analizy stoisk wystawowych, oceniali elementy reklamowe oraz promocyjne. W trakcie rozmów z wystawcami dowiedzieli się w jaki sposób powstaje strategia na targi, jaki cel zamierzają osiągnąć uczestnicy i jakie są efekty takich działań.

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/stowarzyszenieedukacja.boo.pl/httpdocs/witamy/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/stowarzyszenieedukacja.boo.pl/httpdocs/witamy/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Strona 1 z 2