2016

Obóz matematyczno-językowy w ramach projektu „Dobry Start Drogą do Kariery – edycja III”

W dniach  11-12.10.2016 r. uczniowie naszej szkoły z klas I LOc  oraz z II LO c  pod opieką pani T. Riegel, p. E. Furman oraz p. A. Ulenberga uczestniczyli w Obozie naukowym z matematyki i języka angielskiego. W czasie obozu odbywały się zajęcia z matematyki oraz j. angielskiego, gdzie młodzież pod opieką trenerów łączyła naukę z rozrywką.

Andrzejkowa Gwiazdka z Sercem 2016

Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach 25 listopada 2016 roku zorganizowało w Gościńcu Kaszubskim akcję charytatywną „Andrzejkowa Gwiazdka z Sercem” na rzecz młodzieży ZSZiO w Kartuzach.

W piątkowy wieczór spotkali się lokalni przedsiębiorcy, rodzice uczniów nauczyciele i absolwenci ZSZiO w Kartuzach po to, aby pomóc innym.

W czasie spotkania licytowano m.in. oryginalną piłkę nożną PZPN z podpisami reprezentantów narodowej kadry piłkarskiej, piłkę z podpisami zawodników Hiszpanii – Mistrzami Euro2012, piłkę i koszulkę z podpisami zawodników drużyny siatkarskiej Lotos Trefl Gdańsk, koszulkę z podpisem P. Chrapkowskiego oraz bombki świąteczne z podpisami D. Michalczewskiego i N. Partyki, własnoręcznie robione produkty świąteczne przekazane przez młodzież ZSZiO w Kartuzach oraz darowizny przekazane przez przedsiębiorców.

Podczas spotkania odbył się koncert szkolnego zespołu z ZSZiO w Kartuzach pod opieką pani D. Kostrzewy. Miłą niespodziankę muzyczną przygotowały Joanna i Aleksandra Rybakowskie, orkiestra „Kręgiel Band” z Bojana oraz DJ Rafał Stencel.

Serdeczne podziękowania za wsparcie tej akcji charytatywnej składamy darczyńcom i licytującym: państwu Dorocie i Mirosławowi Byczkowskim, Grażynie i Adamowi Czerwionka, Ewie i Arkadiuszowi Wiczkowskim, Genowefie i Kazimierzowi Mejer, Beacie i Andrzejowi Młyńskim, Hannie i Dariuszowi Riegel, Dorocie i Robertowi Adamowskim, Halinie i Wiesławowi Kleba, Agnieszce i Rafałowi Bolduan, Donacie i Grzegorzowi Woźniak, Anieli i Filipowi Raba, Paulini i Bartoszowi Langowskim, Sabinie i Maćkowi Labuda, Kamili i Bartoszowi Karczewskim, Emilii i Markowi Cieszyńskim, Marcie i Markowi Zaborowskim, Renacie i Tomaszowi Szyca,  Danucie i Ireneuszowi Młyńskim, pani Zofii Stencel, panom Mirosławowi Szutenberg, Tomaszowi Kwiecień, Jackowi Kluge, przedsiębiorstwom: AutoMiras, GS Żukowo, Miład z Żukowa, Moda Damska „Trendy” S. Niklas, Bridgestone, restauracji Gościniec Kaszubski, „Mała Cegielnia”, „Pod Orłem”, hotelom „Kiston”, „Miłosz”, „Faleza” z Jastrzębiej Góry, „Pałac Romantyczny” w Turznie k/Torunia, Zakładowi Jubilerskiemu Paweł Ziemann, Zakładowi Fryzjerskiemu „NeewLook M. Papina”, Cukierni „Alicja”, Stajni FIORD w Łapalicach oraz „Fitness FORMA”, gabinetowi AFRODYTA pani M. Elgert,

Gorące podziękowania dla wszystkich tych, którzy zaszczycili nas swoją obecnością w czasie tej akcji charytatywnej.

XVI Otwarte Mistrzostwa Kartuz w Piłce Siatkowej Kobiet

26 listopada 2016 roku odbyły się XVI Otwarte Mistrzostwa Kartuz w Piłce Siatkowej Kobiet.

XIV Powiatowy Turniej Gimnazjalistów w Piłce Siatkowej Drużyn Mieszanych

W dniu 15 listopada 2016 roku w ZSZ i O w Kartuzach gościliśmy uczniów szkół gimnazjalnych z powiatu kartuskiego, którzy brali udział w XIV Powiatowym Turnieju Gimnazjalistów w Piłce Siatkowej Drużyn Mieszanych. Jest to jedyny taki turniej rozgrywany w naszym powiecie i cieszy się bardzo dużą popularnością wśród młodzieży. W rozgrywkach, w których zespoły składały się z 3 dziewcząt i 3 chłopców, uczestniczyło pięć szkół gimnazjalnych.

Na podbój stolicy!

Realizując projekt Stowarzyszenia dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO, młodzież miała możliwość wyjazdu do Warszawy. Uczniowie brali udział w zajęciach warsztatowych w parlamencie RP, przysłuchiwali się debacie posłów oraz oglądali proces głosowania. Ciekawym przeżyciem dla młodych ludzi była wizyta w Trybunale Konstytucyjnym. Na trasie „podboju” stolicy znalazło się także Muzeum Polin – gdzie dzięki interaktywnym zajęciom mogli poznać historię Żydów w Polsce. Olbrzymie przeżycie to zwiedzanie Muzeum Powstania Warszawskiego. Oczywiście był także spacer po Łazienkach, Krakowskim Przedmieściu, Nowym Świecie, Placu Zamkowym… Ukoronowaniem naszej wizyty w stolicy było zwiedzanie Pałacu Prezydenckiego. W pamięci na długo pozostaną wrażenia, emocje i obrazy…

Zajęcia ze studentem

Uczniowie ZSZiO aktywnie wzięli udział w zajęciach szkoleniowych z matematyki przygotowujących do egzaminu maturalnego w okresie od 01.10.2015 do dnia 21.04.2016. Zajęcia prowadził  jako wolontariusz student Politechniki Gdańskiej - pan Piotr Mejer

OBÓZ LETNI – KRYNICA MORSKA

Wyjazd dla 37 uczniów ZSZiO po raz trzeci w ramach projektu współfinansowanego z Powiatu Kartuskiego „Dobry Start drogą do Kariery – edycja III” zorganizowało Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach.

Wyniki konkursu

25 maja 2016 odbył się w ZSZiO w Kartuzach finał VII Powiatowego Konkursu ABC MŁODEGO EKONOMISTY zorganizowany przez Stowarzyszenie dla Rozwoju Edukacji przy ZSZiO w Kartuzach. W finale tego konkursu uczestniczyli uczniowie, którzy zakwalifikowali się w wyniku szkolnych eliminacji. W rezultacie uczestniczyło 75 uczniów z 15 szkół gimnazjalnych powiatu kartuskiego tj. z: Kamienicy Szlacheckiej, Gimnazjum 2 z Kartuz, z Klukowej Huty, Goręczyna, Gowidlina, Kiełpina, Sulęczyna, Szymbarku, Gołubia, Sierakowic, Somonina, Przodkowa, Stężycy, Mściszewic oraz Żukowa.

Test finałowy składał się z 50 pytań obejmujących zagadnienia związane z ekonomią, finansami i przedsiębiorczością.

W klasyfikacji indywidualnej najlepsze wyniki uzyskali:

Lp.

Imię i nazwisko uczestnika

Gimnazjum

Natalia Sobisz

ZKiW Kamienica Szlachecka

Kornelia Zarach

ZKiW Kamienica Szlachecka

Robert Piwowarski

ZKiW Klukowa Huta

W klasyfikacji zespołowej:

I miejsce – ZKiW w Klukowej Hucie

II miejsce – ZKiW w Kamienicy Szlacheckiej

III miejsce – Publiczne Gimnazjum nr 2 w Żukowie

ABC Młodego Ekonomisty to projekt realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Do projektu włączyli się również lokalni przedsiębiorcy.

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/stowarzyszenieedukacja.boo.pl/httpdocs/witamy/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /var/www/vhosts/stowarzyszenieedukacja.boo.pl/httpdocs/witamy/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Strona 1 z 2